diumenge, de febrer 12, 2006

GREUS PLUGES ALS CAMPAMENTS DE TINDOUF


Des dels Campaments de Tindouf arriben notícies de pluges de gran intensitat que han caigut aquests dies i que han obligat a moltes famílies a prendre mesures per tal de garantir la seva seguretat personal. Es creu que unes 12000 persones han perdut les seves cases i els pocs bens materials que tenien, incloent-hi els aliments.

Molts sahrauís han hagut de deixar les seves haimes i les seves cases de fang, davant la intensitat de les pluges, per la por a les inundacions que ja s'estaven produïnt als Campaments. Arriben notícies de que s'han perdut una gran quantitat d'infraestructures, afectant a escoles, tarbies, hospitals, ..., arribant a quantificar en un 50% aquestes pèrdues del total d'infraestructures públiques, ja que molts edificis s'han anat desfent davant la intensitat de les pluges.

El Creixent Sahrauí, a més alerta del perill d'epidèmies i insisteix en la demanda d'ajut internacional, davant la situació que s'està produïnt als Campaments de Tindouf. Fa una setmana es parlava de l'esgotament de les reserves alimentàries, ara ja es parla, també, de la necessitat de que arribin medicines i material sanitari per fer front posibles epidèmies.

Les reserves de material sanitari, ja estan completament esgotades, mentre que les alimentàries ho estaran el proper més de març.

CAL FER ARRIBAR LA NOSTRA SOLIDARITAT ALS SAHRUÍS DELS CAMPAMENTS DE TINDOUF

Poser cal recordar que tot i l'escasetat d'aigua superficial al Sàhara, i de que sols podem parlar d'una sola conca hidrogràfica al Sàhara Occidental que molt poques vegades arriba al mar, el Saguia el Hamra, que pasa prop de la capital dels Sàhara Occidental, El Aaiun, el Sàhara és especialment ric en aigües subterrànies, moltes vegades molt superficials.

La Hamada de Tindouf, es veu afectada per pluges d'orígen tropical, com les que estan afecten ara els Campaments sahrauís i que son de curta durada però molt intenses, formant cursos curts d'aigua, que sovint formen torrenteres profundes i zones on el llit d'aquests rius ocasionals es van perdent i difuminant.

Els ueds (valls sahrauís) es formen sobre antics llits de rius que havien travessat la zona del Sàhara i en ells, es relativament fàcil trobar aigua, sobre la que es fonamenta una fràgil agricultura de subsistència o en les que es poden excavar els pous que serveixen per donar continuitat a les economies dels nòmades sahrauís.

El problema actual, es que les pluges que s'estan produïnt son les més importants des del 1994 i que poden tenir repercussions molt importants en la vida dels sahrauís refugiats a Tindouf

AMB 30 ANYS N'HI HA PROU: LLIBERTAT PEL POBLE SAHRAUÍ