L’eurodiputat d’ICV ha mostrat la seva preocupació mitjançant dues preguntes parlamentàries, on ha advertit que la direcció actual de les negociacions per a l’Estatut avançat reforça la postura de Marroc, contrària a la legalitat internacional
Raül Romeva, eurodiputat i vicepresident de l’intergrup parlamentari per al Sàhara Occidental, ha presentat aquesta setmana dues preguntes al Consell i la Comissió Europea en relació al conflicte del Sàhara Occidental. En la primera d’elles, l’europarlamentari d’ICV urgeix la Comissió a actuar diligentment enviant partides d’ajuda humanitària als camps de refugiats saharauis de Smara i Auserd, a la zona d’Assa-Zag, que han quedat àmpliament afectats després de les pluges torrencials i les conseqüents inundacions recents.
Per altra banda, Romeva ha preguntat la Comissió i al Consell pel tractament que es fa de la situació del Sàhara Occidental en les negociacions per a un Estatut avançat en les relacions UE-Marroc, a banda d’incidir en la qüestió general sobre les clàusules de condicionalitat per a l’aplicació de l’acord en matèria de respecte als drets humans. L’eurodiputat ecosocialista ha apuntat que “calen reformes constitucionals profundes, però més enllà d’això el Marroc ha de demostrar que realment està disposat a donar coses importants a canvi per tal de beneficiar-se d’un acord preferent amb la Unió Europea. I la UE no es pot permetre desaprofitar l’oportunitat que el marc negociador ofereix per exigir el compliment de la legalitat internacional, sinó que ha d’exercir la seva responsabilitat per tal d’arribar a una solució justa, legítima i duradora del conflicte”.
Entrant més en detall en la situació del Sàhara, Romeva ha denunciat la postura immobilista de Rabat, que continua essent una potència ocupant il·legal al Sàhara Occidental, violant més de 100 resolucions de la ONU que reclamen el dret a la autodeterminació del poble sahrauí i que denuncien que el Sàhara Occidental es un territori ocupat i annexionat. Així mateix, la Cort Internacional de Justícia ha rebutjat les reclamacions infundades de Marroc sobre el Sàhara Occidental y la ONU considera el cas del Sàhara Occidental com una qüestió de descolonització. Així doncs, ha dit Romeva, “la Unió Europea estaria violant el dret internacional en caso que la cooperació no se cenyeixi a les fronteres internacionalment reconegudes a Marroc, és a dir, en cap cas al sud del para·lel 27 ° 40'N.”
L’eurodiputat d’ICV també ha insistit a recordar “les constants traves” de Marroc vers la resolució del conflicte, la darrera d’elles amb relació a la nominació del nou enviat especial de Nacions Unides. El candidat Christopher Ross ha estat acceptat per totes les altres parts implicades –incloent-hi el Frente Polisario- però Rabat està supeditant la seva designació, clau per a la represa de les negociacions de Manhasset, a què aquestes tinguin com a punt de partida el seu pla d’autonomia. “Aquesta condició és difícilment acceptable per les altres part implicades –en especial el Frente POLISARIO- amb el què s’entra en un cercle viciós de difícil sortida. Si hi ha una part que no està mostrant cap disposició a resoldre el conflicte de manera racional aquesta és Marroc. I al final els qui més acaben sofrint les conseqüències d’aquest bloqueig són els més vulnerables, els refugiats i refugiades, que estan vivint en condicions deplorables des de fa dècades”, ha recordat Romeva.
Donades les circumstàncies, el diputat al Grup Verds/ALE del Parlament Europeu ha expressat els seus recels a una millora de les condicions de cooperació sobre les bases actuals: “Si la UE continua mantenint una posició ambigua i evitant la discussió a fons de la situació del Sàhara -en el millor dels casos- estarà en gran mesura emetent un senyal de complicitat amb Marroc davant l’opinió pública mundial en relació a l’ocupació il·legal dels territoris del Sàhara Occidental”. Romeva considera important que es plantegi la possibilitat d’una major cooperació de veïnatge amb el Marroc, però sempre sobre la base de garantir el respecte als drets humans i la legalitat internacional. Per això Romeva afirma que “un eventual acord no pot sota cap concepte tenir àmbit d’aplicació en territori sahrauí.”
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada