dilluns, de gener 14, 2008

EL MUR DE SORRA. Un reportatge del 30 MINUTS de TV3
Diumenge, 20 de gener, a 2/4 de 10  (aproximadament) TV3, emitirà un molt bon programa sobre el Sàhara. Cal que tots plegats el veiem

Un mur de sorra de 2.700 km de longitud, construït per l'exèrcit marroquí i flanquejat per camps de mines, travessa el desert del Sàhara i divideix el poble saharaui en dues meitats.


Mustafa el-Halem, de 73 anys, ha sobrevolat avui per primera vegada, en un vol humanitari de les Nacions Unides. L'han portat des d'Al-Aaiun, la capital del Sàhara ocupada pel Marroc, fins al campament de refugiats de Tinduf, al desert d'Algèria, on viu el seu germà Mohamed. És la primera vegada en 32 anys que els dos germans es retrobaran. La guerra els va separar i ara només podran estar junts durant un parell de dies.

A la tenda de campanya habilitada per a la festa del retrobament, Mohamed reconeix emocionat: "En aquesta vida, només em faltava tornar a veure el meu germà, a qui admiro, però no podrem viure junts fins que aconseguim la independència. Abans no podrà ser".

El drama dels germans El-Halem és el mateix que viuen la major part de les famílies saharauis. Després de la Marxa Verda, organitzada pel rei Hassan II el 1975, les sorres del desert de l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental van ser l'escenari d'una llarga guerra de 16 anys, entre l'exèrcit marroquí i els guerrillers del Front Polisario.

La firma d'un alto el foc el 1991 havia de donar pas a un referèndum d'autodeterminació, supervisat per les Nacions Unides, en què el poble saharaui decidís el seu futur. Però, avui, 16 anys després, el conflicte no té encara perspectives de solució, malgrat les rondes de converses que mantenen des de fa un any representants marroquís i saharauis a la localitat de Manhasset, als Estats Units, i que es van reprendre el 7 de gener.

Hudda té 14 anys i, com molts joves saharauis, va néixer al campament de refugiats. D'aquí a pocs dies deixarà els seus pares durant uns mesos per passar l'estiu amb una família d'acollida a Catalunya. El dia abans de la seva partida, el seu pare, que va combatre amb el Polisario, ha volgut portar-la a visitar un lloc molt especial. Un museu on es conserven moltes de les armes utilitzades durant la guerra. Davant d'un Kalaixnikov com el que ell mateix va utilitzar, explica: "Per mi i els meus fills no hi ha res més que això: o independencia o haurem de tornar a disparar un altre cop."

Aminettu Haidar, de 38 anys, mai ha visitat els campaments de refugiats, on viuen alguns dels seus familiars. Ella es va quedar a El-Aaiun, la capital de la zona, sota administració marroquí, l'anomenat Sàhara Útil, ric en fosfats i pesca. El seu treball com a defensora de drets humans l'ha portat uns quants anys a la "Presó Negra", i al seu cos encara hi queden les seqüeles de les tortures que va patir.

 Històries humanes, en un cantó i l'altre del mur, que posen cara i ulls a aquest conflicte gairebé oblidat a les sorres del desert, i que ja és un dels més llargs de la història contemporània.


 Un reportatge de Padro Barbadillo i Ricard Belis  

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Vale Toni!! Aixó es passar bé la informació. ( o es l'informació?).

Sitgesmara

kneita ha dit...

Gràcies Toni,
Ho penjo al meu bloc.
Un petò
Txell

Antònia P. ha dit...

Gràcies per informar-nos. Ho veurem i si podem ho gravarem. Espero tenir el DVD arreglat i si no, graveu-ho vosaltres i ja ens ho passareu.
Quantes històries de separacions familiars per culpa d'aquest conflicte.
No puc imginar-me de cap manera estar 32 anys sense veure les meves filles.
Una abraçada.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Doncs s'haurà de veure.

Tecla Sala ha dit...

M'agrada molt el teu blog.

Anònim ha dit...

hola!! està molt bé la informació de la pel.lícula, però tinc un problema. visc a valència i no tinc accés a la tv3. volia baixar-me el documental de internet i tampoc he pugut. de veritat que vull veure'l, què puc fer? :( existeix alguna pàgina on puga estar penjada la peli? de moment no he trobat cap.
gràcies, i està molt xuli el blog ;)

storico ha dit...

A GOOGLE, pots buscar per “TV3 30 minuts” i allà pots tenir la informació per tal de poder baixar el reportatge: ÉS MOLT INTERESSANT

Si no pots, torna’m a escriure, mirarem si podem enviar-te una còpia per CD (caldria una adreça postal)

Fins aviat

TONI

Anònim ha dit...

TONI SOC L'ALBERT ADRIÀ DEL COL.LEGIT TECLA SALA.
EL REPORTATGE DEL SAHARA VA ESTAR MOLT BÉ, ENCARA QUE AQUEST TEMA NO SURTI GAIRE ALS TELENOTICIES, TINDRIEN QUE FER MÉS REPORTGE D'AQUEST ESTIL, PERQUE ÉS PROBLEMA CREAT PER NOSALTRES MATEIXOS I VEIG QUE NO HI HA MOLTES GANES DE SOLUCINAR-LO.
ESPERO QUE QUAN ARRIBI A BAXILLERAT ET DEIXIN PORTAR ALUMNES DEL TECLA AL SAHARA, PERQUE JO SERE EL PRIMER EN APUNTARME.
VINGA TONI ENS VEIEM A L'ESOLA!!
DW