dimarts, de gener 16, 2007

On és l'Institut Cervantes?

¿Dónde está el Instituto Cervantes?

El pueblo saharaui es el único pueblo árabe de habla hispana y fue provincia española hasta el abandono español de 1975. El Instituto Cervantes no mantiene ni un solo proyecto (becas, edición de libros, bibliotecas, enseñanza del español) con los saharauis.

Si, on és l'Institut Cervantes?
Per tots aquells que veuen en la llengua com un instrument de cultura, de relació entre les persones, com un valor a defensar i a promoure, com a símbol d'una cultura ... que en part comparteixen els sahrauís i els que parlem i/o sabem castellà

Alguna vegada he explicat que els sahrauís han convertit el castellà en un símbol de la seva resistència, com un dels símbols de la seva identitat diferenciada respecte dels seus veïns.

Però ni als Campaments ni al Sàhara Occidental ocupat hi ha rastres de la presència de l'Instituto Cervantes ... ni tant sols una de simbòlica. Ni tant sols en el camp cultural, l'España institucional es mostra generosa amb els que més s'ho mereixen, amb els que més lluiten per mantenir-la i amb raó.

Ahir jo deia que la cultura acostuma a estar amb els oprimits (socials o nacionals) però hi ha excepcions penoses ... serà el cas del Cervantes?

El Instituto Cervantes es la institución pública creada por España en 1991 para la promoción y la enseñanza de la lengua española y para la difusión de la cultura española e hispanoamericana. Los centros del Instituto están situados en cuatro continentes y dependen del Ministerio de Asuntos Exteriores

La falta de atención del Instituto Cervantes a los saharauis resta sin duda prestigio y credibilidad a esta institución. Diferentes asociaciones y organizaciones suplen las carencias de un organismo creado curiosamente para la difusión del español.

Contacto: director@cervantes.es