diumenge, de gener 11, 2009

L'experiència de conviure amb combatents sahrauís


Ës un acte important, aquest, en Leonardo Urrutia, és un experimentat reporter, que quan era més jove, l'any 1975, va fer de reporter de guerra al Sàhara Occidental, en el moment en que els espanyols fugien i el Marroc entrava a sang i foc, a la terra dels sahrauís.


En Leonardo Urrutia, va viure el conflicte des de dins, va ser una experiència que el va marcar i des de llavors, treballa, d'una forma o de l'altra, en el moviment de solidaritat amb el poble sahrauí. Va contribuir a fundar l'ACAPS i després, sempre ha estat atent al que passava al Sàhara Occidental.


La veritat, és que serà una xerrada molt interessant, si podeu, no us la perdeu


Leonardo Urrutia Segura parlarà sobre l'experiència de conviure amb una unitat de combatents sahrauís, junt amb el metge Josep Cisteró Bahima, als anys vuitanta. L'acte es farà el proper dimecres, 14 de gener, a les 20h, a l'Escorxadot (Centre Cívic) de VILAFRANCA DEL PENEDÈS, organitzat per l'ACAPS Wilaya Alt Penedès, en el marc de les Festes de Sant Raimon.

 

El conferenciant va recórrer i creuar gran part del Sàhara Occidental, amb el Front Polisario, assistint a petites operacions de combat, bombardeigs amb morters sobre posicions marroquines, arribant fins a l'oceà Atlàntic. Va ser testimoni directe de les conseqüències de combats, fotografiant soldats, tancs, vehicles blindats marroquins... de la desfeta de les forces armades del Regne del Marroc, de Hassan II, a Mahbes, a Elboirat o a Zak. De l'experiència al desert i de la convivència amb el Front Polisario va publicar reportatges periodístics i va publicar el llibre "Sahara: deu anys de guerra".

 

Leonardo Urrutia reflexionarà sobre el conflicte del Sàhara Occidental, que fa més de 33 anys que dura, amb diverses resolucions de l'ONU a favor de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i sobre l'incompliment i l'obstaculització de la legalitat internacional per part del Marroc. Però també parlarà sobre el poble sahrauí, la seva capacitat d'organització i de resistència, sobre un poble que mai ha esta vençut militarment ni política. Finalment repassarà l'actitud dels governs espanyol i català, com les recents declaracions de José Luís Rodríguez Zapatero a favor de les tesis promarroquines o sobre el nomenament de Mohammed Chaib, diputat del PSC-CpC al Parlament de Catalunya, com a membre del Consell de la Comunitat Marroquina a l'Estranger, òrgan recentment creat per assessorar el rei Mohamed VI.

2 comentaris:

zel ha dit...

Sempre em sento malament quan oblidem els qui no surten als diaris, només pel fet de que hi ha algun poble més massacrat en algun moment de la nostra realitat, ahir també pensava en la gent del Congo, i...no s'acaba mai la llista...

Leonardo ha dit...

quina xerrada!!!
excelent!!!