dimecres, de gener 14, 2009

Denunciem que el Marroc vol incloure el Sahara Occidental, com a territori propi en una Fira a Barcelona

L’ACAPS demana a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que vetllin perquè la Fira SMAP-EXPO respecti la legalitat internacional

Des de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí  (ACAPS) mostrem la nostra preocupació per la Fira SMAP-EXPO, pel seu plantejament.

Anunciada com el major esdeveniment social, cultural i comercial marroquí organitzat fins a ara a Espanya, que es farà a Barcelona, els propers dies 23 al 25 de gener al Palau Sant Jordi, amb el suport de l’Ambaixada del Regne del Marroc a Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el patrocini de l’associació IBN Batuta.

En aquest certamen el Regne del Marroc pretén fer projecció i obrir canals de negoci, tant turístics com immobiliaris, al territori del Sàhara Occidental ocupat il·legalment, des del 1975, pel Marroc. Una ocupació que no es reconeguda per cap país de la Comunitat Internacional. Al contrari, el Sahara Occidental es mantingut per la ONU, com a Territori a Descolonitzar.

A més,  multitud de resolucions de les mateixes Nacions Unides demanen l’acabament d’aquesta ocupació i el respecte al dret dels sahrauís, a decidir el seu futur a través d’un referèndum d’autodeterminació. No obstant això, el Marroc, manté l’ocupació il·legal del Sahara Occidental i  es nega sistemàticament a complir els acords de pau existents, a més de boicotejar qualsevol iniciativa que pugui reconèixer els drets dels sahrauís com a persones i com a poble.

Encara avui, trenta-tres anys desprès de l’ocupació violenta del seu país,  molts dels sahrauís viuen en els Campaments de Refugiats de Tindouf, situats a la Hammada del desert d’Algèria, mentre que la resta de la població sahrauí, viu assetjada continuadament per les forces d’ocupació  marroquines.

No tenint prou amb aquests fets,  el Marroc es  beneficia il·legalment de l’explotació dels recursos naturals del territori del Sàhara Occidental, ja sia de la pesca, l’explotació dels fosfats i ara, intentant aprofitar l’ocupació, per tal d’explotar possibles destinacions turístiques, hipotecant, en tots els casos, les riqueses que són propietat dels sahrauís. Assistits per la legalitat internacional, també en el aquests casos i amb en reconeixement de governs com el dels Estats Units, el Govern del Sàhara Occidental a l’exili,  reclama que el Marroc abandoni la zona i que deixi d’explotar el recursos naturals del Sàhara Occidental, els recursos turístics o fins i tot ha denunciat l’espoli del seu patrimoni històric.

Per les raons indicades anteriorment, les Nacions Unides varen publicar un dictamen en què desaconsellen qualsevol relació econòmica amb interessos marroquins en el Sàhara Occidental. Així, en una declaració publicada el 29 de gener de 2002 pel Subsecretari General per als assumptes legals de Nacions Unides, Hans Corell, revisa  i nega tota la legalitat del Marroc, “oferint i signant contractes amb companyies estrangeres  per l’exploració dels recursos minerals en el Sàhara”. Recopilant la llei internacional en aquesta  matèria, el Sr. Corell fa èmfasi en què “l’Assemblea general ha condemnat l’explotació i el robatori dels recursos naturals o qualsevol activitat econòmica que vagi en detriment dels interessos de la població sahrauí i els privi dels seus legítims drets sobre el seus recursos naturals”. La conclusió final és que “si continuen les activitats d’exploració i explotació dels recursos naturals sense considerar els interessos i desitjos de la població sahrauí, s’estarien violant els principis de la llei internacional aplicable a les activitats dels recursos minerals en territoris no autònoms”.

Tenint presents aquests criteris, nombroses empreses han renunciat a realitzar activitats en aquest territori. Això no impedeixen al Marroc fer publicitat del Sàhara Occidental com un destí turístic a nivell internacional i ha intentar legitimar aquesta ocupació mitjançant l’atracció d’operadors turístics i immobiliaris en el territori del Sàhara Occidental.

Lamentem que s’intenti aprofitar l’esmentada Fira SMAP-EXPO, per arribar al públic inversor i operador català, com a un  mitjà més per intentar legitimar l’ocupació il·legal d’un territori, a més utilitzant  mètodes i formes més que èticament reprovables, per tal d’arribar als seus  propòsits.

L’ACAPS es mostra extremadament preocupada, tant des del punt de vista polític com ètic, que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, permetin, aquest tipus d’activitat i que es pugui utilitzar Catalunya i Barcelona, per legitimar l’ocupació i l’explotació il·legal del Sàhara Occidental, per part del Marroc.

Aquesta actitud, a més d’entrar en conflicte amb els dictàmens contraris de les Nacions Unides a aquest tipus d’activitat, també dóna una desafortunada impressió de posicionar-se obertament  a favor de les tesis que avalen l’ocupació colonial il·legal del Sàhara Occidental per part del Marroc i entren en contradicció tant amb la legalitat internacional com amb la voluntat de recolzar el poble sahrauí, manifestat en diverses ocasions des de la pròpia Generalitat de Catalunya

Des de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí, us demanem que no es permeti la divulgació d’informació que integri el territori Sàhara Occidental al del Regne del Marroc, així com tampoc es permeti que pugui donar la impressió que des de Catalunya es pugui recolzar l’explotació il·legal dels seus recursos naturals o paisatgístics.

Per tant, si el govern de la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona, no reben de la contrapart del Marroc, la total seguretat  de que en aquesta Fira, no publicitaran cap aspecte relacionat amb l’espoliació il·legal que duen a terme al Sàhara Occidental, l’ACAPS demana al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona, que facin complir la legalitat internacional, d’acord amb els dictàmens de les Nacions Unides, tal com ja es va fer a la Fira de Turisme de Noruega, on es va exigir al Marroc que no fes cap publicitat sobre el Sàhara Occidental.

 

Esperem doncs, que sàpiguen comprendre i ens recolzin en les nostres peticions

1 comentari:

Anònim ha dit...

I si no ens recolzen........que podem fer?

Sitgesmara