divendres, de juliol 14, 2006

EL OUALI: la força de la lluita


Des de que estic en el mon de la solidaritat amb el poble sahrauí, hi ha una persona que sempre m'ha fascinat, com suposo que a molts de vosaltres, és EL OUALI, algú l'ha definit com el CHE del Sàhara ... crec que va molt més enllà.

El Che, tenia el recolzament de tota una revolució triomfant, la cubana i la simpatia de quasi tots els joves europeus i sudamericans.

EL OUALI, sols tenia la força de la raó, l'esperança de que un dia el seu poble, el sahrauí, seria,... serà, independent i lliure. Aquesta és la força que el va portar a fundar el Frente Polisario, a emprendre la lluita armada en contra dels gegants que l'envoltaven, tant contra Espanya, com contra Mauritània o contra el Marroc. La seva era la força d'un petit poble, el sahrauí, que tenia la convicció de que volia ser independent

Tots i totes que coneixem els sahrauís sabem d'aquest força, d'aquesta convicció, d'aquesta lluita per la llibertat, superant tots els obstacles ... aquella convicció que els porta a lluitar en les pitjors condicions i que quan sembla que tot està perdut, GUANYEN

El OUALI, simbolitza els sahrauís, perque sabia combinar la lluita armada contra l'enemic sobre el terreny i la lluita diplomàtica, aquella que s'ha de fer en els despatxos, posant en evidència els enemics de la causa. Una combinació que ha portat al Frente Polisario i al poble sahrauí a mantenir les seves conviccions

Aquesta força d'EL OUALI i de tot el poble sahrauí va ser, potser, la que ens va arribar a tots aquells i aquelles que hem apostat per la renovació d'ACAPS. Aquesta és una renovació que s'ha de fer des de la veritat, situant a cadascú en el lloc que li pertoca i crec que l'Assemblea del passat 8 de juliol, en va ser la primera pedra.

En el camí de la renovació d'ACAPS, la SOLIDARITAT és la que s'ha de tornar a situar en el centre del camí, en el centre del debat. En aquest camí, a més, ha de tornar a situar a tothom en el seu lloc. Cal reconèixer el treball que està fent la Delegació del Frente Polisario a Catalunya, en la recomposició del moviment de solidaritat amb el poble sahrauí. Més enllà de liderar un projecte com el de les Colònies en Pau, de facilitar que tingui un caràcter diferent, més solidari, més proper, de reconèixer la feina ben feta a qui la fa, la Delegació no ha interferit en els processos que ens afectaven a tots i crec que a la fi, està amb els que creuen en el poble sahrauí, amb la solidaritat. Amb aquells que volen donar prestigi als projectes, als que volen fer-los més participatius, més propers a la ciutadania de Catalunya

També cal reconèixer el treball de la gent d'Horta, a la que ha arribat l'esperit d'EL OUALI, la força de la lluita, la força de la raó ... el fruit del seu treball, l'èxit de l'Assemblea d'ahir, dia 13 de juliol

L'esperit d'EL OUALI, ha arribat a aquells que com l'Antònia, en Quim, la Blanca o la Susanna i tants d'altres, han patit, però que han lluitat amb la força de la raó, amb la força de la solidaritat amb el poble sahrauí

LA FORÇA D'EL OUALI, ES LA DE TOT EL POBLE SAHRAUÍ, LA FORÇA QUE EL PORTARÀ A LA INDEPENDÈNCIA I A LA LLIBERTAT ... com diria l'Antònia Pons ... els sahruís arribaran algun dia a les platges del seu mar, difrutaran de l'aigua del seu mar, de la sorra del seu desert, de la seva llibertat ...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Toni,
és evident que tu no podries dir que l'esperit d'EL OUALI també és i ha estat el teu esperit, però jo sí, ho vull dir.
Has lluitat, amb serenor, per la causa que tu tant estimes, la llibertat del poble sahrauí, en el sentit més ampli de la paraula.
Per això et vull agrair el teu esforç i el teu compromís i si em permets, ho vull agraïr amb les teves paraules: LA FORÇA D'EL OUALI, ES LA DE TOT EL POBLE SAHRAUÍ, LA FORÇA QUE EL PORTARÀ A LA INDEPENDÈNCIA I A LA LLIBERTAT... i aquesta és també la teva força i la nostra lluita.
una abraçada per tu i també una forta abraçada per la Cristina,
Blanca

SÀHARA HORTA ha dit...

Estimat Toni, estimats companys i companyes d’ACAPS:

Quan d’aquí a uns anys algú vulgui explicar la història d’ACAPS o simplement intenti comprendre el procés de renovació iniciat al 2006, haurà de remenar molts documents importants, però, obligadament, caldrà que llegeixi un escrit imprescindible: “EL OUALI: la força de la lluita”, signat per Antoni Guirao.

L’article del Toni és sentit, sincer i senzillament genial! Paga la pena mirar-s’ho amb calma i reflexionar sobre el què ell ens diu. Les paraules del Toni ens ajudaran a entendre’ns millor i, per postres, ens dignifiquen.

No us creieu que fem aquestes afirmacions perquè Horta hi surt pel mig molt ben parada. Al Toni no li hagués calgut posar noms particulars per concloure una reflexió igualment excepcional, plena d’idees i de referències de què un o una pot continuar estirant del fil, si vol, per tal d’aprofundir i confirmar les seves veritats.

A banda d’això, des de Sàhara Horta volem agrair-li al Toni les generoses consideracions que ens atribueix, les quals han aconseguit commoure'ns.

Aquesta nova ACAPS que anem construint entre moltes i molts, entre una majoria de socis i sòcies, entre pràcticament Totes i Tots, i en què cadascú aporta un esforç -petit o gran- que es suma a altres esforços, aquesta xarxa que creix i s’enforteix dia a dia gràcies a cooperacions lliures que esdevenen solidàries entre elles, aquesta renovada ACAPS, com dèiem, certament té poc recorregut encara, però gaudeix d’una gran virtut: cada pas que dóna engresca i desperta profunds sentiments.

Aquesta solidaritat participativa que estem bastint entre Totes i Tots va molt més enllà, està plena de valors i ens omple de força, una força que no para de créixer.

Toni, el teu article és pura poesia. Enhorabona!

Ens veiem demà a la Festa de Vilafranca!

SÀHARA LLIURE!!!

Sàhara Horta