diumenge, d’abril 23, 2006

Llibertat pels presos polítics sahrauís. Llibertat pel Sàhara Occidental. Pel respecte al dret a l'autodeterminació del poble sahrauí


Aquest cap de setmana, també ens arriben notícies de caràcter molt diferent, des del Sàhara Occidental. Per una banda, ens arriba la notícia de l'alliberament dels 48 presos polítics sahrauís que encara estaven tancats a les presons del Marroc colonial.

Els mitjans de comunicació parlen d'indult per part del rei delMarroc i la implicació d'un suposat Consell Reial per Temes del Sàhara (conegut per CORCAS) i que és la pedra de toc, no podem oblidar aquesta perspectiva, per l'intent d'imposar una suposada autonomia del Sàhara Occidental dins del Marroc (alguns i algunes de vosaltres haureu rebut una carta en aquest sentit). És una forma de "demostrar" una voluntat de resoltre un conflicte, que tant el Marroc com la comunitat internacional, saben que no es pot solucionar sense respectar la voluntat dels sahrauís que volen viure en un país lliure i independent

El que tampoc podem oblidar, és que l'alliberament dels presos polítics sahrauís, és producte de la lluita dels que constantment surten al carrer a El Aaiun, Smara, Dajla, Bojador, Tan Tan i moltes altres ciutats i pobles on viuen els sahrauís. També es producte de la solidaritat internacional, tant dels països que reconeixen la RASD, com de tots aquells i aquelles que estem en el mon solidari, aquells que volem treballar pels sahrauís, que amb el nostre treball, amb el nostre deixar-nos sentir, no deixem que els nostres governs s'oblidin de les situacions injustes en que viuen els sahrauís.

Es veritat que estem contents de que homes com Ali Salem Tamek hagin pogut sortir de la presó, de que visquin lluny dels seus torturadors, però ara tampoc els podem deixar sols, perque tot i estar fora, continuaran visquent situacions injustes, ja que d'entrada, no tindran dret a un pasaport, no tindran dret a treballar, estaran constantment vigilats per les forces de seguretat marroquines, ...

Els presos polítics sahrauís continuaran lluitant per la llibertat del seu país, així ho asseguren només sortir de la presó i nosaltres, hem de continuar recolzant-los.

Per altra banda, hem rebut la notícia de que la ONU reconeix la violació dels dret humans per part del Marroc al Sàhara Occidental, tal com es pot llegir en l'informe de Kofi Annan i cita expressament l'actuació de les forces d'ocupació marroquines en contra dels sahrauís que es manifesten pel dret a la autodeterminació del Sàhara Occidental.

El mateix Kofi Annan, reconeix, en el seu informe el fracàs de la ONU al Sàhara Occidental i denuncia el boicot del Marroc a tots els intents perque els sahrauís puguin exercir el seu dret a la autodeterminació. L'últim intent de boicot als procés d'autodeterminació, és la proposta d'autonomia del Sàhara Occidental dins del Marroc.

El que no es pot acceptar la proposta de Kofi Annan de diàleg directe entre el Marroc i el govern de la RASD, ja que aquest sols perjudica a la part més dèbil, els sahrauís, ja que sols serveis per tornar 40 anys enrera en el conflicte. A perjudicar a aquells que han anat acceptant les ressolucions de la ONU, tot i que algunes d'elles els perjudicaven. A tenir que tornar a negociar un dret que està reconegut per la ONU, el dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental. Tampoc ho podem permetre.

Des de aquí us animo a mantenir obert erl debat, a continuar la lluita per la llibertat del Sàhara Occidental. Cal que el govern de la República Àrab Sahruí Democràtica i el FRENTE POLISARIO, tinguin el nostre recolzament