dimarts, de juliol 14, 2009

Barcelona, 12 de juliol: MARXA PER LA PAU I LA LLIBERTAT DEL POBLE SAHRAUÍ

Unes 3000 persones s’han manifestat pels carrers de Barcelona, coincidint amb l’estada dels infants sahrauís acollits a Catalunya en el projecte Vacances en Pau. En aquesta manifestació han participat els infants sahrauís, les seves famílies acollidores, la diàspora sahrauí resident a Catalunya i una quantitat molt important de persones solidàries amb el poble sahrauí, seguint la crida sota el nom de la “Marxa per la Pau i la Llibertat del Poble Sahrauí”. La manifestació va reivindicar el dret a l’autodeterminació i la independència del poble sahrauí, que hauria de permetre que aquests infants i les seves famílies, retornar a la seva terra i viure en pau i llibertat, junt als sahrauís que fan front a les forces colonials del Marroc dins del Sàhara Occidental.

La marxa, que va estar presidida pel lema “Aturem el genocidi del poble sahrauí – Sàhara Lliure”, va ser organitzada per la Delegació de Frente Polisario a Catalunya, l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) i va comptar amb el suport de tot el Moviment Solidari amb el Sàhara a Catalunya i de totes aquelles persones, organitzacions i entitats sensibles a la causa d’aquest poble.

Al final de la manifestació, hi va haver una sèrie de parlaments, que va obrir Núria Salamé, presidenta de l’ACAPS i en els que Oualad Musa, Delegat del Frente Polisario a Catalunya, ha agrair el suport dels catalans a la causa sahrauí. Van participar en els parlaments, Andreu Felip, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Miquel Carrillo, president de l’intergrup parlamentari Pau al Sàhara del Parlament de Catalunya. El manifest en suport a la reivindicació de la independència del poble sahrauí, va ser llegit per Jordi Rios, actor de Crackòvia i Polònia de TV3.

Cal destacar que per la resolució del conflicte que allunya els sahrauís de la seva terra i als quals la ONU els reconeix el dret a la autodeterminació i a la independència, cal exigir al govern d’Espanya, que assumeixi la seva responsabilitat històrica i es posicioni i encapçali el procés que ha de reconèixer la República Àrab Sahrauí Democràtica.

També cal exigir al govern d’Espanya que cessi immediatament en la venda d’armes i material militar al Marroc, fet que sols contribueix a mantenir en estat de guerra el Magrib, al temps que també cal que cessi la relació privilegiada d’Espanya amb la monarquia feudal del Regne del Marroc.

Cal que la comunitat internacional, obligui al Regne del Marroc a respectar els drets humans individuals als activistes sahrauís, que pacíficament, lluiten per la llibertat del seu poble, així com també, els col·lectius, que obliguen a respectar els drets dels sahrauís sobre els recursos naturals de la seva terra.

Cal exigir a l'ONU, que faci respectar els seus mandats i obligacions, fet que obligaria a una major intervenció de la MINURSO en el control de la zona, davant dels abusos comesos pel Marroc en els territoris ocupats del Sahara Occidental

Després de la manifestació, els infants sahrauís i les famílies van participar en a la festa central de les colònies dels infants sahrauís acollits a Catalunya, que es va al Parc del Litoral de Sant Adrià del Besòs.