divendres, d’abril 18, 2008

ICV, el debat sobre l'aigua o el debat sobre les polítiques

Sense el permís de l'amic Sánchez del Campo (un dels redactors de The Parapanda)  reprodueixo un escrit que signa en Salvador Milà i que em sembla il:lustratiu de com ha de ser el meu partit.

Aquests dies, us he de confesar he quedat perplex de com han anat les coses amb el tema de l'aigua, però sobretot, per les reaccions que s'han produït al voltant de les peticions que han fet des de les organitzacions d'ICV de les Terres de l'Ebre, de demanar explicacions de com havien anat les coses al voltant del trasvassament d'aigua des de l'Ebre a la zona del Ter Llobregat.

El que no m'esperava era la reacció d'en Cesc Baltasar, al demanar als nostres companys de les Terres de l'Ebre, que si no estaven d'acord amb la posició que s'expressava des del govern de la Generalitat a l'entorn del tema de l'aigua, el millor que podien fer, era marxar d'ICV. Fins i tot semblava parlar en nom de la direcció del nostre partit o com a mínim es donava a entendre que coneixia quina era la posició d'aquesta, en aquest tema. Be, avui jo no sé si la posició de la nostra direcció nacional respecte aquest tema, coincideix o no amb la del nostre Conseller. Hores d'ara, tampoc sé si em toca saber-la.

Jo sempre he cregut en una ICV participativa i on tothom podia expressar la seva opinió, al menys en teoria i sé per experiència que aquests principis son molt difícils d'aplicar, sempre hi ha alguna raó que et fa reflexionar sobre la conveniencia o no de fer aflorar els temes, la por de no fer mal, ... L'experiència també em diu, que el millor es treure-ho tot sobre la taula i en aquest cas crec que també ho és.

Sé de les presions que ha d'aguantar en Cesc Baltasar, en tots sentits i crec que tots i totes hem de reconèixer la seva feina, però també crec que arribat al punt on estem, el millor és debatre i parlar. És en aquest sentit, que un cop més, he d'estar al costat d'en Salvador Milà. Es per això que recolzo la seva proposta de parlar sobre aquests temes en un proper Consell Nacional. Reprodueixo l'escrit, que es pot llegir en el blog abans citat i que signa en Salvador Milà:

Companys i Companyes 

Avui, divendres 18 d’abril, acabo de sentir per les ràdios declaracions del Conseller Francesc Baltasar, dient que davant les crítiques i petició de dimissió que li han fet les organitzacions de ICV de Terres d’Ebre, la direcció nacional d’ICV els dirà que tenen les portes obertes per marxar d’ICV.

Davant d’aquestes declaracions (escoltades de la seva pròpia veu, no per referències) vull fer constar –i així penso dir-ho avui al Secretari Gral Jordi Guillot- i –si cal- fer-ho públic que:

1) A ICV no hi sobre NINGÚ, en tot cas hi sobren les actituds prepotents i les actuacions maldestres.

2) Que els companys d’ICV de Terres d’Ebre tenen tot el dret a expressar les crítiques que considerin convenients, per dures que siguin, als seus dirigents nacionals i als membres del govern.


3) Que els companys d’ICV de Terres d’Ebre han jugat un gran paper en la lluita contra els transvasaments, per la nova cultura de l’aigua i per la recuperació social i ambiental i han ajudat a reconstruir la presència d’esquerres i ecologista a Terres d’ Ebre, el que ha contribuït decisivament a que a Catalunya hi hagués un govern catalanista, d’esquerres i ecologista.

4) Els companys d’ICV de Terres d’Ebre són estimats per la gran majoria dels companys i companyes d’ICV de tot Catalunya, pel que mereixen tot el nostre suport i el nostre afecte.

5) Demano a la direcció nacional d’ICV que de forma pública desmenteixi que s’hagi convidat als companys de Terres d’ Ebre a marxar d’ICV, i que manifesti el que queda recollit en els punts anteriors.

6) Cal que el proper Consell Nacional d’ICV examini en profunditat i sense cap mena de limitacions, l’actuació del govern de la Generalitat i dels representants d’ICV dins del govern, en el grup parlamentari i en la direcció nacional d’ICV durant tot l’episodi viscut en relació a la crisis de la sequera, a les mesures adoptades, a com s’han decidit i comunicat.

Salvador Milà i Solsona
Diputat del grup d’ICV-EUiA